‘ER RUST EEN GROOT TABOE OP ROUWEN OM HUISDIEREN’

Als een vriend, een familielid of een bekende komt te overlijden, dan is het over het algemeen geaccepteerd dat er een periode van rouw volgt. Maar dat je ook kunt rouwen om een huisdier, dat is minder bekend.

De kater Tim van Vilan overleed vlak voor zijn twintigste verjaardag, en ze was er echt helemaal stuk van. Daarom besloot ze zelf op zoek te gaan naar boeken van mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. Jammer genoeg kon ze die niet vinden. Daarom besloot ze er zelf maar een boekje over te maken, Van Tim naar Bertje.

Psychologe Nienke Endenberg erkent dat er nog een taboe ligt op het rouwen om een huisdier. Zij behandelt in haar praktijk mensen die door de dierenarts naar haar zijn doorverwezen na het overlijden van een huisdier. “Er zitten zeker overeenkomsten tussen het rouwen om mensen en het rouwen om dieren.” Zo blijkt ook uit onderzoek dat mensen gemiddeld een week niet kunnen werken door het verdriet en zo’n acht maanden rouwen.

Inmiddels is Vilan weer gelukkig met haar nieuwe kat, Bertje. Maar Bertje zal Tim nooit kunnen vervangen benadrukt ze: “Een koelkast kun je vervangen, een dier niet.” En Tim? Die ziet ze hopelijk nog ooit terug, vertelt Vilan. “Ik reken er wel op dat als ik straks naar een hemel mag, dat Tim daar klaar ligt.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *